Jak vyrobit kuchyňskou linku svépomocí

Kuchyně je pro mnohé z nás srdcem našeho příbytku, trávíme v ní spoustu času a je proto zajisté žádoucí, aby se nám v ní pracovalo co nejlépe a nejpříjemněji. Alfou a omegou kuchyňského nábytku je samozřejmě tradiční kuchyňská linka, sloužící jako centrální bod, bez kterého se jen těžko obejdeme. Zastaralá linka, špatný technický stav, nesmyslné rozmístění poliček či její úplná absence (například když koupíme holobyt) nám jasně a zřetelně připomene, jak je tento kus nábytku důležitý pro každodenní fungování.

Zdroj: Pexels.com

Existuje mnoho způsobů, jak si vysněnou kuchyňskou linku pořídit. My se zaměříme na zajímavou a netradiční možnost výroby kuchyňské linky svépomocí. Postupně se seznámíme s potřebným materiálem, použitými nástroji a všemi záludnostmi, které nám realizace vlastní kuchyňské linky může přinést. Bez debat se totiž jedná o velká a náročný projekt, který je nutno předem promyslet a nepřistupovat k němu bláhově. Na co se tedy musíme připravit a co máme očekávat?

Vlastní tvorba vs. kuchyňské studio

Zatímco vlastní výroba může (a nemusí) znamenat úsporu peněz, pokud jsme zručnými kutily, bude využití kuchyňského studia znamenat určitě úsporu času a starostí. Pokud si chcete nejprve srovnat, jak to probíhá ve spolupráci s profesionály, přečtěte si o průběhu výběru kuchyně v kuchyňském studiu. A nyní se již můžeme vrhnout na jednotlivá úskalí vlastní kuchyně.

Třikrát měř, jednou řež

Sice jsme si originální přísloví o dvojnásobném měření trošku upravili, ale ani teď není úplně přesné – v případě výroby kuchyňské linky svépomocí je vhodné měřit klidně pětkrát. I ten nejlevnější materiál, který lze k výrobě linky použít, vlastně zas tak levný není a jak jednou řízneme, už to nejde vrátit zpět.

Při detailním rozměření a rozkreslení kuchyňské linky je potřeba myslet na všechny detaily – připojení a umístění dřezu, umístění dalších spotřebičů, výšku samotné linky, výšku polic a skříněk, přesah pracovní desky, směr otevírání dvířek a mnohé další parametry, na které jednoduše nelze pozapomenout!

Je tedy potřeba přesně vymyslet, rozkreslit a naměřit jak samotné prvky kuchyňské linky, tak i jejich konkrétní umístění v interiéru. V potaz je nutné brát jakékoliv nedostatky, které naše obydlí skýtá – drobná nerovnost podlahy či stěn musí být při návrhu a měření zohledněna. Výsledkem našeho snažení bude vlastní návrh kuchyně. Vítanou pomocí mohou být různé služby, které umožňují tvorbu 3D návrhu.

Tip: Dopředu dobře zvažte  i skladovací a úložné prostory. Pokud máte či plánujete větší rodinu, bude se hodit velká lednice nebo mrazák ve sklepě. O pravidlech a úskalích skladování potravin jsme připravili článek Jak na balení a skladování potravin.

Zdroj: Pexels.com

 Příprava materiálu

V současné době existuje široká škála materiálu, použitelného při výrobě kuchyní. Linku si můžeme zkusit sestavit z již prefabrikovaných dílů, anebo skutečně od základu sami. V takovém případě je vhodné dopodrobna si nastudovat vlastnosti a možnost použití jednotlivých materiálů. Ne všechny totiž obstojí na výbornou v poměrně nestálém prostředí kuchyně.

Mnoho kuchařů a kuchařek sní o romantické dřevěné kuchyni. Od tohoto nápadu Vás spíše musíme odradit – dřevo špatně snáší vlhkost, při nedostatečném větrání má sklony k plesnivění a obecně lze dřevo považovat za spíše dražší materiál.

Ať už si zvolíte k výrobě kuchyně svépomocí cokoliv, je nutné sehnat někoho, kdo vám větší desky a plotny materiálu nařeže přesně na požadované rozměry. To samozřejmě není až tak těžké, je ovšem nutné počítat s finanční náročností zakázkového řezání a posléze se začištěním a zalepením řezů.

Pokud se do řezání chcete pouštět sami, nezapomeňte na patřičné ochranné pracovní pomůcky – základem jsou protipořezové rukavice, v prašném prostředí oceníte také filtrační polomasky a případně i ochranné brýle.

Zdroj: Pexels.com 

Nářadí a další nezbytnosti

Pokud se pouštíme do tak náročného projektu, jako je nová kuchyňská linka, s kladívkem a šroubovákem si opravdu nevystačíme. Mezi základní nářadí a nástroje nutné k vlastní práci patří určitě vrtačka s dostatkem šroubováků různých typů a velikostí, kvalitní přímočará pila, gumová palička, kladívko, přesný metr, úhelník, pásová bruska a další nezbytné nástroje.

Tip: Více o vybavení domácí dílny se dočtete ve článku Co by nemělo chybět v dílně kutila.

Důležité je, aby se jednalo o nářadí a nástroje v odpovídající kvalitě – pouze s kvalitou vytvoříte další kvalitu. Samozřejmě nesmíme zapomínat na veškeré spojovací prvky, kování, panty, úchyty, těsnění a pojezdy do šuplíků. Designové a speciální prvky jsou sice krásné, ale mohou se pěkně prodražit. A víte, kolik stojí barva na kuchyňskou linku?

Rozpočet a realizace

Důležitou součástí přípravy na výrobu vlastní kuchyňské linky je kromě podrobného návrhu a nákresu také vytvoření co nejpřesnějšího rozpočtu. Zde doporučujeme přečíst článek Kolik stojí nová kuchyně. Záměrně tuto kapitolu uvádíme až nyní, kdy již máme jasnější představu, na co všechno nesmíme při výrobě vlastní kuchyňské linky zapomenout.

Základem je hrubý materiál, dále cena jeho zpracování, dopravy, zapůjčení či koupě potřebného nářadí a nástrojů, lepidel na dřevo, tmelů, izolací, barev a nátěrů. Nesmíme také zapomenout na spojovací prvky v požadované kvalitě a množství, stejně tak jako na veškeré kování.

Součet všech položek nám umožní mít jasnější představu o tom, na kolik nás výroba kuchyňské linky svépomocí vyjde. Nutno ovšem zmínit, že se jedná víceméně pouze o cenu materiálu. Chtě nechtě je nutné započítat i desítky hodin, které výrobou strávíme, případně znehodnocený materiál, kterému se jako laikové nejspíše nevyhneme.

Výroba vlastní kuchyňské linky může být opravdu zábavná a výsledek uspokojující, ale také se může stát naší noční můrou s nejistým výsledkem. Často se také setkáváme s případem, kdy linka zpočátku funguje, jak má, ale velmi často se objeví první neduhy (zatékání vody, plíseň, nedovírající se dvířka, zaseknuté šuplíky, atp.). Na tento fakt také nelze zapomenout – vlastní výroba je vždy bez záruky.

Ať už se rozhodnete vybudovat kuchyni svépomocí či ve spolupráci s profesionály, přejeme vám, ať se dílo podaří a ať v nové kuchyni vaříte co nejraději a nejpohodlněji!

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení