Jak na balení a skladování potravin

Vhodně zvolené balení a skladování potravin prodlouží jejich trvanlivost a udrží je déle čerstvé. K oblíbeným způsobům uchování potravin patří především mražení, zavařování, fermentace a vakuování. Jedná se o efektivní způsoby, jak zpracovat přebytky jídla nebo úrodu ze zahrádky.

Mražení hotových jídel

V dnešní hektické době se hodí mít po ruce mražené potraviny a mražená jídla, která umožní se rychle najíst bez nutnosti trávení času u plotny. Optimální teplota v mrazáku se je 18 °C.

Co patří do mrazáku

  • Maso (různé druhy)
  • Ryby a mořské plody
  • Tvrdý nastrouhaný sýr
  • Máslo (vydrží zhruba 3 měsíce)
  • Vývar
  • Zelené bylinky
  • Pečivo

Jak dlouho vydrží maso v mrazáku

Trvanlivost se liší podle druhu masa. Nejdéle v mrazáku vydrží kuřecí, krůtí, telecí a hovězí maso, které lze skladovat až 1 rok. Oproti tomu vepřové maso bychom měli zpracovat nejpozději po 8 měsících, zatímco ryby dokonce již po 4 měsících.

Pokud máte v domě více místa, může se vám hodit prostorný pultový mrazák, který umístíte např. do sklepa. Hodí se zejména v případě, že preferujete nákup masa ve větším množství.

Co nepatří do mrazáku

Mrazit se obecně nedoporučují zejména potraviny s vysokým obsahem vody, soli nebo tuku.

  • Čerstvá vejce se skořápkou, vařená vejce
  • Ořechy
  • Vybrané mléčné výrobky (např. mléko a tvaroh)
  • Kávová zrna
  • Meloun
  • Rajčata
  • Okurky
  • Uzeniny
  • Bramborová kaše, vařené brambory
  • Vařená rýže

Jak uchovat houby v mrazáku

Pokud si chcete užít houby i mimo hlavní sezónu jejich sběru, můžete je místo usušení zamrazit. Do mrazáku ale nepatří čerstvé houby. Doporučuje se je nejdříve krátce povařit (stačí 3 až 5 minut) a následně zchladit propláchnutím ve studené vodě. Po důkladném okapaní je lze již bez obav zamrazit.

Zavařování potravin

Zavařování je jedním z nejoblíbenějších způsobů, jak efektivně zpracovat úrodu zeleniny, ovoce a hub. Mnozí lidé zavařují i maso, uzeniny, polévky, omáčky a další hotová jídla.

Jedná se o konzervaci potravin za vysokých teplot (nejčastěji okolo 85 °C), kdy dojde k pevnému a vzduchotěsnému uzavření víčka. Obsah sklenice je proto chráněn před působením škodlivých mikroorganismů, které by mohly způsobit jeho brzké zkažení.

K zavařování se používá speciální zavařovací hrnec s nastavitelnou teplotou. Alternativní možností je zavařování v troubě, běžném kuchyňském hrnci, mikrovlnné troubě nebo myčce nádobí.

Hotové zavařeniny se doporučuje uchovávat v suchu a temnu, a to na chladném místě.

Fermentace potravin

Co je to fermentace? Jedná se o způsob zpracování potravin, kdy dochází k procesu transformace organických látek, a to vlivem působení mikroorganismů (konkrétně enzymů, kterým se říká fermenty).

Známá je zejména fermentace čaje (resp. čajových lístků), ale tuto prastarou metodu lze použít i pro zpracování různých druhů potravin.

Fermentace může probíhat za přístupu vzduchu nebo bez něj. A existují také různé druhy kvašení (např. mléčné, alkoholové, máselné, octové).

Fermentace zeleniny – nejčastěji se kvasí hlávkové zelí a okurky (používá se mléčné kvašení)

Fermentace ovoce – tímto způsobem lze zpracovat např. angrešt, třešně, višně a další druhy ovoce

Fermentace salámů – procesem fermentace prochází především suché uherské salámy, příp. některé klobásy a jiné uzeniny

Fermentace masa – pro kvašení masa se používá speciální koji rýže, která obsahuje ušlechtilou plíseň

Fermentace obilovin – touto metodou se připravuje v současnosti velice populární kváskové pečivo

Vakuování potravin

Na vakuové balení potravin lze běžně narazit v obchodech (skinové fólie), ale vakuování jídla je možné jednoduše provozovat dokonce i v domácích podmínkách. Stačí si k tomu pořídit vakuový systém na potraviny, který tvoří obvykle vakuovačka a svařovací folie na potraviny.

Vakuovačka zároveň funguje také jako svářečka folií na potraviny. Nejdříve totiž důkladně vysaje veškerý vzduch a následně folii s potravinou pevně zataví (často dvojitým svárem) Absence kyslíku prodlouží trvanlivost potravin, kdy například nakládání masa do vakua prodlouží jeho čerstvost až o zhruba 3 týdny.

Tento způsob skladování potravin je oblíbený, protože nedochází ke ztrátě obsažených vitamínů, minerálních látek a dalších mikroživin. Rovněž jsou zachovány chuťové vlastnosti a vůně.

Jak vybrat vakuovací folie na potraviny

Pro vakuování je třeba zakoupit i sáčky nebo folie na vakuování potravin. Alternativní možností je použití speciálních skleněných nebo plastových dóz.

V případě folie na potraviny je důležitá volba správné velikosti. Vždy je třeba si ověřit, jakou největší šířku dokáže vakuovačka svařit. Nejčastěji se jedná o šířku do 30 cm.

Některé folie či sáčky jsou určeny pouze k jednorázovému použití, zatímco jiné je možné používat opakovaně. Vždy by měly být ale zcela čisté.

Nejdůležitější pravidla skladování potravin v kuchyni

Správně zvolené balení potravin a způsob jejich skladování zamezí předčasnému kažení výrobku. Různé potraviny mají ale odlišné nároky na ideální skladovací podmínky. Tomu jdou naproti výrobci, kteří vyrábí chladničky vybavené chladícími zónami pro různé druhy potravin.

  • Mléčné výrobky se uchovávají v chladničce při teplotě zhruba 2 až 8 °C
  • Čerstvé mléko by se mělo spotřebovat během několik málo dní po otevření
  • Neotevřené trvanlivé mléko (ošetřeno UHT) snese teploty až do 24 °C, v těchto podmínkách vydrží i několik měsíců
  • Čerstvé maso se skladuje při teplotě do 8 °C, přičemž by se mělo zpracovat do 3 dní
  • Mleté maso je náchylnější, nemělo by být vystaveno teplotám nad 2 °C
  • Čerstvá vejce se uchovávají v lednici při teplotě 5 až 8 °C, doporučuje se je zpracovat zhruba do 1 měsíce od snesení
  • Do lednice nepatří brambory, cibule, česnek, citrusy, banány, ananas a mango
  • Kávu, čaj, těstoviny, rýži, luštěniny, čokoládu a sušenky je třeba skladovat na suchém místě
  • Kupované čerstvé pečivo by se mělo spotřebovat do 24 hodin po upečení, není vhodné ho ukládat do lednice, ideálně by se mělo skladovat v chlebníku